cocon-lamp-designer

DESIGNEREN JØRGEN GRÜNWALD

(1915-2000) var uddannet som ingeniør. Allerede inden interesserede han sig for opfindelser og formgivning såvel som kunst. Han skrev og fik opført dramastykker. Medens han som profession arbejdede med konstruktion og research interesserede han sig for brugsting i hjemmet, ikke mindst belysning. Han skabte blandt andet en bordlampe med stativ af et messingrør bøjet af eet stykke i organiske spiral buer, der danner såvel fod som pæreholder og skærmholder.

Som hængelampe til eget brug producerede han en lampeskærm af hvidt tykt tegnepapir bestående af sammenkrummede ringudsnit. De 10 skråringe tegnede en ellipse i profil og ringene dækker sammen for det direkte lys udad og opad fra elpæren. Disse lamper blev en inspirationskilde for Kokon lamperne. Den store udfordring kom da plastindustrien kunne lave hvide, matte og transparente folier af samme karakter som tegnepapiret, blot langt mere holdbare - og langt dyrere.

Efter fem års forsøg og prøvninger lykkedes det at forene spiralprincippet med de stærke lystekniske og æstetiske krav - og patenterer løsningsprincippet. Designet er siden forbedret og nye størrelser og formvarianter kom til. Jørgen Grünwald fulgte op på teknik og produktion så længe han levede.